Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan men leren schaatsen?

De leeftijd van 4 jaar is ideaal om te beginnen. Er zijn soms kinderen van 3 jaar die reeds kunnen starten, maar dat hangt af van kind tot kind. Men moet steeds met de volgende criteria rekening houden:

  • Aandacht van het kind: De lessen duren 55 tot 60 minuten.
  • Alleen op het ijs: Als je merkt dat je kind geen problemen heeft om instructies van een andere volwassenen te krijgen zou het moeten lukken.
  • Evenwicht: Het kind moet zich alleen kunnen voortbewegen op het ijs en na het vallen kunnen rechtstaan zonder hulp. We raden aan om met de schaatsen aan op de grond thuis al te stappen.

Let op: met te grote schoenen aan wordt het schaatsen moeilijker en is er meer kans op kwetsuren en valpartijen.
Om de kwaliteit van de lessen te garanderen moeten jonge kinderen zeker ook eerst naar het toilet gaan voor ze de les aanvatten.

Welke soort schaatsen moet ik kopen als beginner in de club?

Je kan terecht in de schaatswinkel van ijsbaan Antarctica.
Vraag eventueel raad aan de coaches welk type schaats voor jou ideaal is. Vele ouders kopen te grote schaatsen ‘op de groei’. Pas op! Hiermee heb je meer kans op blessures en je evenwicht en gevoel op het ijs verminderen met te grote schaatsen. Schaatsen met puntjes aan de messen zijn nodig en de plastieken schaatsen zijn niet bruikbaar voor onze sport.

Hoe onderhoud ik mijn schaatsen?

Na elke schaatsbeurt droog je de messen af met een doek om het roesten tegen te gaan. 
Naar gelang de frequentie van schaatsen moeten messen geslepen worden.
Je kan controleren of je mes nog scherp genoeg is door met je nagel over het mes te gaan. Als er nog nagel af komt, is je mes nog scherp genoeg.
“Beschermers” uit kunststof worden aan de messen gedaan wanneer men op de grond stapt met schaatsen om te voorkomen dat de messen beschadigd worden.
“Banaantjes” kunnen in de schaatstas aan de messen, als bescherming en absorbering van het vocht, gedaan worden. Deze heb je in allerlei kleuren en vormen.
Het is aan te raden de schaatsen uit de schaatstas te halen thuis om ze te laten drogen.

Hoe knoop ik mijn schaatsen?

Trek je schaatsen onderaan vast aan voor stevigheid aan de hiel. Bovenaan, het laatste haakje mag iets losser om goed in de knieën te kunnen gaan.
Het is belangrijk de schaatsen correct te binden voor goede stabiliteit, evenwicht en souplesse in de enkels en knieën.

Welke kledij draag ik op het ijs?

Warme aansluitende kledij is een must. Het is beter verschillende lagen over elkaar te dragen. Onder de aanpassende broek is het aan te raden een kousenbroek te dragen.
Als bovenlaag verkopen wij vrijblijvend de ASW-clubvest!
Glitterpakjes zijn niet nodig voor de beginnende schaatser, maar mogen uiteraard wel. Draag hier zeker enkele lagen onder of boven aan het begin van de training.
Haar voor de meisjes bij elkaar binden is verplicht. Haarbanden kunnen zeker voor warme oren. In de wintermaanden dragen sommige schaatsers 2 paar handschoenen over elkaar. Wanten worden niet gedragen.

Hoe kan ik de voeten warm houden in de schaatsen?

Meestal wordt er een katoenen sok gedragen in de schaatsen. Als je plaats hebt voor een zooltje kan dit een beetje helpen. Het helpt ook om de schaatsen vooraf in een warme omgeving te zetten en op winterdagen niet in de auto te laten staan. Met een haardroger thuis warme lucht in de schaatsen blazen voor je naar de schaatsbaan komt of warme kersenpitkussentjes in de schaatsen leggen voor je naar de ijsbaan komt kan ook helpen.

Wat zijn clubtesten?

Clubtesten of brevetten zijn proeven die de schaatser aflegt voor een officiële jury. In alle clubs van de provincie Antwerpen zijn er 10 clubtesten. Wanneer je slaagt voor een clubtest krijg je een diploma. Je weet dan voor jezelf dat je progressie maakt. Het kan ook zijn dat je dan een groep hoger mag trainen tijdens de groepslessen.

Hier een overzicht van onze groepsindeling:

Groep 'starters' zijn onze schaatsers met weinig of geen ervaring. Zij zijn niet in het bezit van een clubtest en werken aan clubtest 1.
Groep A zijn onze schaatsers die werken aan clubtest 2 en 3.
Groep B zijn onze schaatsers die werken aan clubtest 4 en 5.
Groep C zijn onze schaatsers die werken aan clubtest 6 en de B-brevetten.
Groep D zijn onze schaatsers die minstens de Competition Level test bezitten of meer.
Groep E zijn onze schaatsers die minstens de level Novice A bezitten.

(Klik bij downloads voor de oefeningen van onze clubtesten te bekijken).

Je kan geen clubtesten overslaan. Wel kan je de clubtesten overslaan als je meedoet aan de “Competition level test” op nationaal niveau, want dan ga je onmiddellijk naar groep D. Vraag hierover meer info bij onze lesgevers.
Wanneer onze lesgevers doorheen het seizoen merken dat een schaatser meer uitdaging nodig heeft, zal de schaatser sowieso in een hogere groep geplaatst worden zonder dat de clubtest behaald werd. Op die manier blijven de groepen op niveau.
Meestal gaan onze clubtesten in de maand januari door. Inschrijvingen moeten vooraf gebeuren. U wordt hier tijdig van op de hoogte gebracht.

Wat is een gala?

Een gala is een show. Al de groepen mogen zich dan aan het publiek van hun beste kant tonen op muziek, met mooie kostuums en make up. Iedereen is welkom om mee te doen. Let wel op er worden geen trainingen voorzien voor zij die niet kunnen deelnemen.